COA Harderwijk - Centraal Orgaan Asielzoekers

Op het voormalig kazerneterrein Noord-Kranenburg is sinds begin oktober 2016 een tijdelijk asielzoekerscentrum (azc) gereed gekomen om vluchtelingen op te vangen. De opvanglocatie plaats biedt aan maximaal 800 bewoners. In het azc Harderwijk verblijven zowel gezinnen als alleenreizende mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en leeftijden.

Op het terrein staan semi-permanente woonunits met elk 8 slaapplaatsen, een gedeelde woonkamer met keuken en een badkamer/wc. Op het azc zorgen de bewoners zoveel mogelijk voor zichzelf: koken, (kleren) wassen, schoonmaken, boodschappen doen etcetera. In het bestaande gebouw is een recreatieruimte gerealiseerd waar de bewoners overdag kunnen verblijven. Ook zijn meerdere lokalen ingericht zoals een OpenLeercentrum (OLC) waar computers kunnen worden gebruikt en les kan worden gegeven. In een nieuw gebouw zijn kantoren en spreekkamers voor Vluchtelingenwerk Nederland (VWN), het COA en kamers voor Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) ingericht. Ook is voor de allerkleinsten een peuterspeelzaal op het terrein gevestigd.

Het onderwijs voor de kinderen is gegarandeerd door basisscholen Delta, Wegwijzer en Willem-Alexander. Kinderen van 12 tot 18 jaar gaan op het terrein naar de Internationale Schakelklas (ISK).

 Voor meer informatie: https://www.coa.nl/nl/zoek-locatie/harderwijk